Senarai nama yang akan berkhatan beramai-ramai pada musim luruh september ini..

Thursday, October 14, 2010

bila nak matang nih..?





A MAN TO A BOY.
salam squad.

PERINGATAN: jika ada sesiapa yang xsuka belog ini, sila berambus. entri kali ini agak panjang sedikit. ditambah pula gambar2 ikhsan dari google.


"kebudak-budakkan"

aku rase xnak jadi dewase lah.. aku nak kembali ke zaman kanak-kanak.. boleh dapat duet rayaaa.. mari kita ke zaman kanak-kanak..


jeng jeng jeng..


korang penah x maen permainan seperti teng teng, konda kondi, upih pinang, ceper, congkak, maen tiang-tiang, police sentri, rounders, kad tepuk, maen tikam, layang2, dam, saidina, jutaria, monopoly, lawan-lawan pemadam, kad uno, one happy family at home, maen jari-jari dan bermacam lagi..

dulu masa kecik-kecik, apik suka maen police sentri.. kejar pencuri. bila jumpa pencuri, baling dengan selipar.. sambil baling, sambil tu bunyi tembakkan.. entah apa-apa kan..



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen rounders.. dulu la.. time tu masa duduk kat taman melawati.. kayu pakai kayu papan, bola pulak pakai bola tenis takpon bola gumpalan kertas yang diselotapekan. kalo bola itu kene pada tujahan kayu itu, confirm, bola tu boleh pergi jauh.. melayu cina india semua bercampur.. tp sekarang, xdpat da jumpa kejiranan macam nih.. masing2 buat hal sendiri.. masing-masing dah ada 4-5biji kereta sehinggakan kawasan tempat maen rounders tu depa parking..



gambar diambil dari fotopage shikin idris

dulu masa kecik-kecik, apik suka maen kad tepuk. siap bertaruh you.. siapa paling banyak, dia menang. tepuk punya tepuk kumpul angin, sampai tangan tu lebam-lebam.



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen mesin tikam. sanggup bazzirkan seringgit syilling tu utk kumpul pelekat pokemon. siot je kan.. kalo ada rezeki, dapat betamon, zetamon, pukimon kejadah semua tu, boleh tambah collection kad. kalo xda rezeki, jual balik kat kawwan-kawan yang xda collection kad itu. bila apik dah besar gedabak ni, pikir-pikir balik, rasa cam membazir je kan.. yang ni tikam seringgit syiling. ada lagi satu jenis mesin tikam. yang 50sen punya. tikam punya tikam, dapat cincin.. dapat rantai.. dapat keychain dan bermacam-macam lagi..



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen layang-layang. yang ni ikut musim. kat kampung pandan dalam tu, petang-petang, memang selalu nampak budak2 sek agama maen.. yang aku ni pun apa lagi, suruh la mak aku beli. bukan jenis yang cikai-cikai punya, jenis yang kalis air spendex tu.. belang-belang pelangi.. kalo xsilap aku 15ringgit. beli kat pasa malam.



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen dam. siapa nak dapat title 'haji' dengan cara murah dan cepat boleh la maen dam.. hahaha..



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen lawan-lawan pemadam. yang ni, memang betol-betol meninggalkan sejarah dlm hidup apik. mana idoknya, apik adalah pengumpul rubber atau pemadam yang mempunyai lambang-lambang negara. kalo dikira-kira, ada la lebih kurang 50jenis pemadam berlainan negara, kartun, corak. yang bestnya, bila main lawan-lawan pemadam tu, siapa menang, dia akan dapat pemadam pihak lawan. best kan..



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen penutup botol(ceper). terus terang, permainan ini memerlukan skill dan latihan yang mencukupi. ye la kan.. bila nak timbang tu, kene betol-betol ensure yang kita timbang dan dpat capai apa yang kita timbang itu. kalo tidak, kosong la jawabnya.



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen kad uno, old maid, one happy family at home dan seangkatan dengannya. permainan ni memang femes lepas exam UPSR. selain daripada faktor ekonomi yang murah dan mudah didapati, permainan ini juga boleh menimbulkan pergaduhan you.. siapa yang dapat nenek tua tu confim la kalah..





dulu masa kecik-kecik, apik suka maen monopoly, saidina, Jutaria dan seangkatan dengannya. haaaa.. ni apik paling suka.. sampaikan beli saidina guna duit rayaaa.. paling best, bila maen benda nih lepas abis UPSR.. suke gile bila ada orang singgah menginap hotel kat 2lot yang terakhir tu.. hahaha..


dulu masa kecik-kecik, apik suka maen batu seremban. jangan ingat permainan ini didominasi oleh kaum wanita sahaja. tpkan, bila maen dengan pompuan, konfim apik kalah.. slalu dapat nombor yg last..


dulu masa kecik-kecik, apik suka bela umang-umang. entah mana ntah datang peraih umang-umang yang jual kat budak sekolah..(time tu, sekolah rendah ok) ada yang 10sen, 20sen, 30sen sehingga lah ke beberapa ringgit seekor..lepas 2-3 hari, mati.. beli la yang baru pulak. sehingga lah berputar-putar kitaran mati, beli, mati, beli, mati, beli, beli dan beli.


dulu masa kecik-kecik, apik suka maen pen magic. pen magic ni biasanya dijual oleh bangla-bangla yang datang kat sekolah buat promosi. kononnya magic la sangat. boleh tukar-tukar warna.



dulu masa kecik-kecik, apik suka vitagen, sustegen kadang-kadang ada lori milo datang kat sekolah bagi secawan milo free dan seangkatan dengannya.. biasanya, depa buat promosi.. jual kat budak-budak sekolah rendah(aku la tuh).. apa lagi, dengan elaun harian sebanyak rm3(pada ketika itu).. dapat la borong 3-4botol vitagen. tp pelik la, bila dah masuk sekolah menengah, xda la pulak promosi sebegitu.. hanjng betol.. tu la tektik orng niaga..





(tiada gambar untuk maen kutu)
dulu masa kecik-kecik, apik suka maen kutu. hahaha.. siapa yang takpernah main kutu.. angkat kaki? rata-rata penah maen punya kan.. masa time apik kecik-kecik, darjah 6 kalo xsilap, apik maen kutu sehari 50sen. maen by minggu. seronok gile bila pegang duit 20-30 ringgit.. dulu-dulu la.. sekarang, apa barang 50sen, rm300 pun apik sanggup join..(last maen tahun lepas hingga bulan 6 yang lalu) dapat rm3000, beli laptop ni haa..



dulu masa kecik-kecik, apik suka maen bowling(kadang-kadang). apik suka maen bowling ni sbb kita akan dapat (nikaziz)nikmat yang teramat sangat. ye la kan.. memang releasekan stress gile-gile. tapi sayang, mahal sangat game bowling time tu. 1set RM3.50-RM5.00 depends kepada hari dan masa.



dulu masa kecik-kecik, apik suka tengok drama cine dan drama korea. siap berkungfu-kungfu lagi. lepas tu, ada babak dengan maharaja.. siap hafal lagi.. mansoi mansoi ma ma mansoi.. rasanya, drama cine yg apik tengok time tu, my fair princess, princess hour, fong sa yuk, journey to the west(yang ada watak babi tu, sami, monyet(sang wu kong) dan sebagainya). kalo drama korea pulak, winter sonata, autumn in my heart dan sebagainya lagi..


dulu masa kecik-kecik, apik suka maen masak-masak. haaaa.. ni paling best. sebab time ni, apik try and error je. masak punya masak, sedap la pulak. jadi, timbul la habit masak memasak giteww.. kalo ada rancangan chef wan kat tv3, konfem, apik xkan lepaskan. abis je rancangan chef wan, terus masuk dapur. konon-konon dapat inspirasi giteww.. hahaha..

dulu masa kecik-kecik, apik suka berangan..opsss...

korang masih ingat lagi x zaman-zaman nih..? rupa-rupanya, da 10 tahun dah masa berlalu..cepatnyaa.. rasa nak patah semula zaman kanak-kanak itu..




tapi sekarang..



budak-budak sekarang ni ade ker permainan macam nih..?


ps2, facebook, tweeter, game kat henpon, psp dan bermacam lagi..

16 comments:

  1. budak2 skg facebook pun dah ada.
    tp citer khmer tue saya suka gak. :D

    ReplyDelete
  2. aku dah selamat khatam dah sume permainan kat atas tu. n patut tmbah permainan sorok2 apabila pulang kerumah nenek. atas rumah, dlm reba, atas pokok...hbis dah aku terjah. hahahah

    ReplyDelete
  3. pergh..bermacam2 ek....
    aku dulu kecik2 mula2 main dengan budak perempuan,yang sinonimnya main kawin2 n masak2...then,bila dah naik darjah 4,main ngan budak2 lelaki,paling selalu,main guli...
    nice entri...aku xde idea nk tulis blog nie...baru sembuh......akan ku buat entri pasal ni :P

    ReplyDelete
  4. sebenarnya makin kita tua makin kebudak-budakkan....

    ReplyDelete
  5. zaman kanak-kanak adalah zaman kegemilangan~!! pernah men pondok2 x?haha~ dr situ kita belajar tanggungjawab stp ahli keluarga..yg paling best kita jd mak abah kecik2 haha~~!!! nice story so nice response from me..salam ukhwah!!

    ReplyDelete
  6. fmunyraz
    itu cerita sang wu kong.. journey to the west..

    ReplyDelete
  7. L.e.y.h.a
    hahaha.. teruknye ko.. hahaha.. =)

    ReplyDelete
  8. nas
    hahaha.. aku tetibe-tibe je teringat zaman kanak2.. tu yg puslish cite ni..

    ReplyDelete
  9. NUR HIDAYAH ABU
    stuju.. stuju.. zaman kegemilangan..

    ReplyDelete
  10. rindu giler ngan zaman kanak2....
    dulu paling teror main baling tin, galah panjang, rounders ngan ceper plus batu seremban...


    nk tggal url! tq
    http://wanig.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. iluvcolours
    okokok.. nanti apik update kat MEREKA SUDAH BERTUKAR NETWORK.. ANDA PULAA..?

    ReplyDelete
  12. entry ini worth reading..

    http://fdausamad.blogspot.com/2010/10/maher-zain-ni-sunni-ke-syiah.html

    http://fdausamad.blogspot.com/2010/10/metafora-sarcacsm-sound-derek-dan.html

    serius!

    ReplyDelete
  13. hoho.bang,titew pun sukew tengok my fair princess...hahaha...korean drama too..sep sikit!

    ReplyDelete
  14. mekdonel
    thankss.. jemput datang lagi..

    ReplyDelete

Sekadar memberi pandangan. Tak perlulah nak baling batu sorok tangan. Perkenalkan diri.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin